Pædagogik

Pædagogik og faglig tilgang på Natura Hjem

Pædagogik på børne- og ungehjemmet, Natura Hjem

Her kan du læse mere om vores pædagogiske arbejde og målsætning som et socialpædagogisk og naturterapeutisk børne- og ungehjem i alderen 10-17 år.

Naturterapi

Naturterapi kan være god at benytte som behandling mod stress, depression, angst, og traumer som den unge formentligt har med sig i bagagen. Forskning har vist, at naturen har en god virkning på menneskets psykiske men også fysiske helbred. Derfor bruges naturterapi og natur som et redskab til at fremme trivsel og velvære i dagligdagen.

Natura Hjem er et af de få steder, der primært benytter sig af naturen til at udvikle børn og unge. Naturterapi og naturen er ét af de hjørnesten, som bruges til behandling af de børn og unge, der flytter ind på børne- og ungehjemmet.

Én af de vigtigste grunde til, at Natura Hjem søger ud i naturen er afslapning og naturoplevelser. Men også muligheden for fysisk aktivitet og socialt samvær vægtes højt.

Recovery

Recovery-metoden er en tilgang inden for mental sundhed, der fokuserer på at støtte individer i at opnå et meningsfuldt og tilfredsstillende liv på trods af psykiske eller sociale udfordringer. Metoden er kendetegnet ved:

  • Personcentrering: fokus på den enkeltes unikke behov, ønsker og mål.
  • Styrkebaseret: bygger på personens ressourcer og styrker.
  • Håb og optimisme: tro på, at recovery er muligt for alle.
  • Samarbejde: involvering af individet i beslutningsprocesser.
  • Selvbestemmelse: støtte til at tage kontrol over egen recovery-proces.

    Recovery handler om at give mennesker redskaber og støtte til at opbygge et godt liv, defineret af dem selv, og opnå personlig vækst og empowerment

Anerkendende tilgang (KRAP)

Hos Natura Hjem arbejder vi med KRAP. Vi arbejder med den unge som en medspiller i hverdagen. Samtidig er vi åbne og oprigtigt nysgerrige overfor den enkeltes oplevelsesverden, for at gøre os klogere på det, der fylder hos den enkelte. Der udarbejdes delmål mellem den unge og pædagogen. Her aftaler vi i fællesskab, hvilke mål og delmål vi arbejder henimod, hvordan vi gør det, hvem gør hvad, og hvornår ved vi, at vi er i mål. Dette for at tilstræbe en kontinuerlig udvikling hos barnet eller den unge.

Empowerment

Empowerment-metoden fokuserer på at styrke individers selvtillid, selvstændighed og evne til at påvirke deres egen livssituation. Metoden er centreret omkring at give mennesker de værktøjer og den støtte, de har brug for, for at tage kontrol over deres liv og træffe informerede beslutninger. Her er de centrale elementer:

Empowerment lægger vægt på at give individer mulighed for at træffe egne beslutninger og vælge deres egen vej. Dette indebærer, at de unge aktivt deltager i planlægning og beslutningstagning vedrørende deres liv og behandlingsforløb.

Metoden fokuserer på at identificere og udvikle de unges eksisterende styrker og ressourcer. I stedet for at fokusere på problemer og svagheder, arbejder man på at bygge videre på, hvad de unge allerede er gode til.

Empowerment-metoden kræver aktivt samarbejde mellem de unge, deres familie og støttepersoner. Det involverer at bygge stærke relationer og et netværk af støtte, som hjælper de unge med at opnå deres mål. Metoden hjælper de unge med at opbygge selvtillid ved at anerkende deres præstationer og fremhæve deres positive egenskaber og evner.

Vi ønsker at ruste børnene og de unge til fremtiden ved at give dem praktiske og mentale redskaber til at tage kontrol over deres eget liv.